Energiebesparing
Is uw cv-ketel of de pomp toe aan vervanging? Dat is een prima besparingskans.

Sinds 1 september 2015 is het verplicht om cv-ketels te voorzien van een zuinige gelijkstroompomp (A-label). Deze nieuwe pompen zijn tot 70% zuiniger dan vroeger.

Michel: ‘Moet die pomp worden vervangen, kies dan altijd voor een zuinig type. Dat zijn namelijk ook nog eens slimme pompen. Oudere pompen draaien op een vaste stand die het water in uw cv-systeem op gang krijgt en houdt. De nieuwe pompen doen dat slimmer. Als u warmte vraagt, start de pomp op een hoog vermogen. Is het warme water eenmaal goed op gang, dan schakelt de pomp vanzelf terug in vermogen.’

Een goed ingeregelde cv-installatie bespaart gemiddeld ongeveer 15% op gas.

Een berekening die aan de veilige kant zit, zo bleek een jaar geleden al tijdens ons webinar hierover. Komt er dus op neer dat gemiddelde besparing van 100 euro voor een gemiddelde huisinstallatie zeer haalbaar is, al helemaal wanneer de stap van statische naar dynamische instelbare thermostaatventielen wordt gemaakt, en goed gekeken wordt naar flow en afgifte.

Natuurlijk, de investering (10x radiatorknoppen, installatie-uren, leidingberekening etc) zorgt ervoor dat de huiseigenaar pak hem beet 1000 euro moet voorfinancieren. Dat oogt aanzienlijk. Daar koopt iemand tegenwoordig liever een tablet en een smart-tv voor.

Maar: daarvoor krijgt de klant vooral ook een aanzienlijke comfortverbetering;

Warmtepompen halen warmte uit de lucht, bodem of het grondwater.

Met een soort koelkastmotor wordt deze warmte opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomgebruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je veel minder (of geen) gas gebruikt.

Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met bijna de helft als je een hybride warmtepomp neemt, en nog meer als je stroom van de zon of de wind komt.

In Nederland (2016) hebben zo`n 150.000 huizen een warmtepomp, en dit aantal groeit.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen.

• Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor al je verwarming en warm water.

• Een hybride warmtepomp heeft er een hr-ketel op gas bij, die bijspringt voor verwarming op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo�n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige verwarmingsketel.

• Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.

Slimme thermostaat ? kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=dBLEBmcXUHo

Vloerverwarmingspomp energiezuinig

Voorbeeld:

Bestaande vloerverwarmingspomp (75 watt) jaarverbruik 569,4 KwH 569,4 x 0,20 cent KwH = 113,88 euro per jaar

Energie besparende pomp: Gemiddeld verbruik energiebesparendepomp (22 watt) jaarverbuik 192,7 KwH 192,7 KwH x 0,20 cent KwH = 38,55 euro per jaar

Verschil per jaar 75.34 euro